KERATAN DAGING VS CARA & TEKNIK MASAKAN (COOKING METHOD)🐮🐑🍴
===∞===∞===∞===∞===
…
Saya terpanggil untuk mengulas isu ini agar mereka yang terkeliru, dapatlah sedikit tips untuk memilih keratan daging lembu, kambing yang sesuai dengan cara masakan yang betul.
.
KERATAN DAGING LEMBU
===∞===∞===∞===
Untuk masakan yang menggunakan open fire, wood burning samada griller, rumah api dan seumpama, wajiblah dipilih keratan tertentu sahaja dari 7 keratan primals.
.
Namun dalam kes ini jika masakan grill open fire yang sesuai cuma boneless parts seperti Striploin, Topside Steak, T Bone, Club Steak, Porterhouse, Rump dan juga Flat Iron.
.
Jika pan grill, gas grill, salamander, oven gas dll maka Cuts seperti Tenderloin, Rib Eye, Briskets, Ribs, Oyster Blade, Eye Of Knuckle, Top Sirloin @ Tritip @ Picanha, even Osso Bucco, marrow bone dll.
.
Untuk cara masakan broiled, boiled, baked dll kebiasaannya bergantung pada keratan tertentu juga.
.
Oleh kerana TuEmas Baikaik telah men tag kan saya di post seseorang yang menyebut tentang TENDERLOIN masak 6-7 minit ada logik atau tidak... beritahu dia inilah caranya.....
.
Maka ini jawapan ringkas saya... .
Tenderloin = Fillet Mignon adalah Loin Cuts Boneless Paling Lean and Tender.
.
Ianya juga sesuai untuk masakan cara ringkas dan cepat seperti
1. Baked=Wrapped samada dengan pastry, foil, clay dll. (Contoh masakan seperti Beef Wellington, Fillet Au Medallion, Grilled Fillet dll.
2. Pan Grill = direct flame/salamander.
3. Chinese Cooking = Dragon Breath = Wok Style Stirfry...dll..
4. Broiled Beef.
.
Kesemua masakan menggunakan Tenderloin adalah antara 1 minit hingga 1.30 jam, bergantung kepada teknik masakan.
.
Jika nak grill, ikut method dan temperature yang betul.
.
Jika nak pan grill , flip both side ikut doneness, between 1-3 minutes each sides.
.
Kebanyakannya tukang masak profesional, biasanya akan kasi garing both sides dan kemudian oven baked.
.
Bagi Tukang masak selebriti, untuk tontonan TV biasanya depa tak berani main Tenderloin.
.
Yang BERANI main Tenderloin ni hanyalah pemotong daging macam kami sebab Tenderloin kena dressing dulu...... 🔊🔊🔊 baru boleh bertukar jadi Fillet Au Medallion.
===∞===∞===∞===∞===
…
Saya terpanggil untuk mengulas isu ini agar mereka yang terkeliru, dapatlah sedikit tips untuk memilih keratan daging lembu, kambing yang sesuai dengan cara masakan yang betul.
.
KERATAN DAGING LEMBU
===∞===∞===∞===
Untuk masakan yang menggunakan open fire, wood burning samada griller, rumah api dan seumpama, wajiblah dipilih keratan tertentu sahaja dari 7 keratan primals.
.
Namun dalam kes ini jika masakan grill open fire yang sesuai cuma boneless parts seperti Striploin, Topside Steak, T Bone, Club Steak, Porterhouse, Rump dan juga Flat Iron.
.
Jika pan grill, gas grill, salamander, oven gas dll maka Cuts seperti Tenderloin, Rib Eye, Briskets, Ribs, Oyster Blade, Eye Of Knuckle, Top Sirloin @ Tritip @ Picanha, even Osso Bucco, marrow bone dll.
.
Untuk cara masakan broiled, boiled, baked dll kebiasaannya bergantung pada keratan tertentu juga.
.
Oleh kerana TuEmas Baikaik telah men tag kan saya di post seseorang yang menyebut tentang TENDERLOIN masak 6-7 minit ada logik atau tidak... beritahu dia inilah caranya.....
.
Maka ini jawapan ringkas saya... .
Tenderloin = Fillet Mignon adalah Loin Cuts Boneless Paling Lean and Tender.
.
Ianya juga sesuai untuk masakan cara ringkas dan cepat seperti
1. Baked=Wrapped samada dengan pastry, foil, clay dll. (Contoh masakan seperti Beef Wellington, Fillet Au Medallion, Grilled Fillet dll.
2. Pan Grill = direct flame/salamander.
3. Chinese Cooking = Dragon Breath = Wok Style Stirfry...dll..
4. Broiled Beef.
.
Kesemua masakan menggunakan Tenderloin adalah antara 1 minit hingga 1.30 jam, bergantung kepada teknik masakan.
.
Jika nak grill, ikut method dan temperature yang betul.
.
Jika nak pan grill , flip both side ikut doneness, between 1-3 minutes each sides.
.
Kebanyakannya tukang masak profesional, biasanya akan kasi garing both sides dan kemudian oven baked.
.
Bagi Tukang masak selebriti, untuk tontonan TV biasanya depa tak berani main Tenderloin.
.
Yang BERANI main Tenderloin ni hanyalah pemotong daging macam kami sebab Tenderloin kena dressing dulu...... 🔊🔊🔊 baru boleh bertukar jadi Fillet Au Medallion.
Fillet Mignon?
.
Boneless Tenderloin datang dengan 3 versi iaitu
1. Tenderloin Strap On
2. Tenderloin Strap Off
3. Melekat dengan Bones berjiran dengan Striploin.
.
So, jawapannya nak masak Tenderloin kepada Medallion = Grilled. BOLEH BAWAH 3-5 minit.
.
Ingatlah setiap keratan daging lembu ada keunikan, kelembutan dan teknik masakan tersendiri.
.
Daging kambing pula telah banyak DISALAHGUNAKAN, DI SALAH ERTIKAN mengikut cara masakan kita.
.
Cara masakan yang tepat buat kambing adalah CARA STAIL MASAKAN KAMBING BADWI, ITALIAN dan PERANCIS
.
Clay wrapped
Foil Wrapped
Broiled
Direct flames wood burning
Tanam, masak.... .
Naturale with minimum herbs, spice.
.
Kalau ada pun Rosemary, Thyme, Garlic, Salt n Pepper with mint and squeezed orange citrus and saffron.
.
BTW 🎾🎾 WAGYU BEEF pun hanya guna 7 PRIMALS saja. Yang lain mana pi? Buang ka????
.
Ramai kata daging WAGYU sedap...tapi yang dimakan 100% pure LEAN MEAT DENUDED ke??? 😁😁😁😁😂😂
.
.
Boneless Tenderloin datang dengan 3 versi iaitu
1. Tenderloin Strap On
2. Tenderloin Strap Off
3. Melekat dengan Bones berjiran dengan Striploin.
.
So, jawapannya nak masak Tenderloin kepada Medallion = Grilled. BOLEH BAWAH 3-5 minit.
.
Ingatlah setiap keratan daging lembu ada keunikan, kelembutan dan teknik masakan tersendiri.
.
Daging kambing pula telah banyak DISALAHGUNAKAN, DI SALAH ERTIKAN mengikut cara masakan kita.
.
Cara masakan yang tepat buat kambing adalah CARA STAIL MASAKAN KAMBING BADWI, ITALIAN dan PERANCIS
.
Clay wrapped
Foil Wrapped
Broiled
Direct flames wood burning
Tanam, masak.... .
Naturale with minimum herbs, spice.
.
Kalau ada pun Rosemary, Thyme, Garlic, Salt n Pepper with mint and squeezed orange citrus and saffron.
.
BTW 🎾🎾 WAGYU BEEF pun hanya guna 7 PRIMALS saja. Yang lain mana pi? Buang ka????
.
Ramai kata daging WAGYU sedap...tapi yang dimakan 100% pure LEAN MEAT DENUDED ke??? 😁😁😁😁😂😂
.
Post a Comment